Pruebas Bombers de Catalunya
Pruebas oposiciones Bombers de Catalunya 2025
Les proves consten de 4 fases:
FASE 1: Oposició
Primera prova: prova de coneixements. De caràcter obligatori i eliminatori.
- Consisteix a respondre un qüestionari tipus test de 95 preguntes, més 10 preguntes de reserva, sobre el contingut del temari.
- El temps per fer aquesta prova és d'1 hora i 45 minuts.
- La qualificació d'aquesta prova és de 0 a 10 punts. La puntuació mínima per superar-la és de 5 punts.
- Cada pregunta té quatre alternatives de resposta de les quals només una és correcta.
Segona prova: prova física. De caràcter obligatori i eliminatori.
Consta de 5 exercicis físics:
- Cursa de llançadora.
- Circuit d’agilitat.
- Exercici aquàtic.
- Pressió sobre banc.
- Arrossegament de maniquí.
Per a la realització d'aquesta prova és obligatori portar roba i calçat esportius, assumir la responsabilitat de trobar-se en les condicions físiques necessàries per desenvolupar els exercicis físics i es podran realitzar proves antidopatge de manera aleatòria.
La qualificació d'aquesta prova és de 0 a 10 punts. La puntuació mínima per superar-la és de 5 punts.
Tercera prova: prova d'oficis. De caràcter obligatòria i no eliminatòria.
La prova consistirà en realitzar un circuit de quatre tasques dels oficis següents:
- Sanitari.
- Fusteria i construcció.
- Fontaneria i electricitat.
- Conducció de vehicles pesants.
Es tracta d'una prova que avalua la polivalència de les persones participants en l'habilitat manual, en coneixements bàsics, en la utilització adequada de materials i eines i en la destresa en l'execució bàsica dels oficis esmentats.
La qualificació d'aquesta prova és de 0 a 10 punts.
Quarta prova: prova d'avaluació psicològica. De caràcter obligatòria i no eliminatòria.
Aquesta prova consisteix en la realització d'un o diversos exercicis per avaluar les característiques personals de l'aspirant i determinar-ne l'ajust al perfil competencial en relació amb les funcions pròpies de la categoria de bomber/a de primera de l'escala tècnica.
Les competències professionals susceptibles d'avaluació són les següents:
- Adaptabilitat i flexibilitat.
- Acceptació i compliment de les normes i subjecció a l'estructura jeràrquica.
- Autocontrol i tolerància a l'estrès.
- Treball en equip.
- Autogestió i desenvolupament personal i professional
- Motivació i vocació de servei públic
- Capacitat analítica i presa de decisions
- Capacitat de comunicació
- Orientació a resultats
- Relació interpersonal i convivència
La qualificació d'aquesta prova, en el seu conjunt, és de 0 a 10 punts.
Cinquena prova: prova mèdica. De caràcter obligatori i eliminatori.
Aquesta prova consisteix en un reconeixement mèdic a les persones participants, dut a terme per persones professionals col·legiades designades pel tribunal qualificador, a fi i efecte d'acreditar que no pateixen cap malaltia ni defecte físic, psíquic o sensorial que els impedeixi exercir normalment les funcions de bomber/a de primera de l'escala tècnica del cos de Bombers de la Generalitat, d'acord amb les causes d'exclusió mèdiques establertes al quadre d'exclusions mèdiques.
Es tindran en compte els aspectes següents: mesurament del pes en relació amb l'índex de massa corporal, valoració de l'oïda, la vista, l'equilibri, la coordinació muscular, l'aparell cardiovascular, l'aparell respiratori i exploració mèdica general, a fi de valorar el funcionament, les possibles malformacions i alteracions en els diferents aparells que dificultin o impedeixin l'exercici de les funcions de bomber/a de primera de l'escala tècnica del cos de Bombers de la Generalitat.
S'efectuaran, com a mínim, les exploracions següents: anàlisi d'orina, anàlisi de sang, electrocardiograma, audiometria i, segons els resultats d'aquestes proves i de la revisió dels paràmetres anteriors, les exploracions complementàries específiques que siguin necessàries per comprovar que la persona participant no està inclosa en cap de les causes d'exclusió mèdiques establertes al quadre d'exclusions mèdiques.
A l'inici de la prova, les persones participants hauran de formalitzar un qüestionari mèdic orientatiu amb la declaració jurada de malalties i de tractaments mèdics. El fet que una persona participant no formalitzi aquest qüestionari, així com l'omissió intencionada o la falsedat de les dades sol·licitades, comportaran la seva exclusió automàtica del procés selectiu.
La qualificació d'aquesta prova és d'apte o no apte.
Sisena prova: coneixements de llengua catalana i castellana.
1. Coneixements de la llengua catalana (nivell de suficiència de català C1). Consta de dues parts:
- Primera part: S'hi avalua el domini de l'expressió escrita mitjançant la redacció d'un text de 180 paraules aproximadament, i la gramàtica i el vocabulari, mitjançant exercicis d'avaluació del coneixement de l'ortografia, la morfologia, la sintaxi i el lèxic.
- Segona part. S'hi avalua l'expressió oral, per mitjà de la lectura en veu alta d'un text i una conversa o exposició sobre temes generals d'actualitat.
La realització de l'exercici de català és de caràcter obligatori i eliminatori per a persones participants que no estiguin en possessió del nivell de suficiència de català (C1) o superior de la Secretaria de Política Lingüística.
2. Coneixements de la llengua castellana. Descripció: L'exercici consisteix a escriure una redacció de 200 paraules, com a mínim, i a mantenir una conversa amb membres del tribunal qualificador i, si escau, amb les persones assessores especialistes que aquest designi.
FASE 2: Concurs de mèrits
Aquesta fase no és ni obligatòria ni eliminatòria. Es valoraran tots aquells mèrits que es citin en la resolució de la convocatòria.
FASE 3: Curs selectiu en I'Institut de Seguretat Pública de Catalunya
Té una durada de 900 hores i esta dividit en el següents mòduls:
-
Mòdul 1: Mitjans materials per a la prevenció de riscos d'incendi i emergències.
-
Mòdul 2: Vigilància i intervenció operativa en incendis forestals.
-
Mòdul 3: Intervenció operativa en extinció d'incendis urbans.
-
Mòdul 4: Intervenció operativa en esdeveniments d'origen natural, tecnològic i antròpic.
-
Mòdul 5: Intervenció operativa en operacions de salvament i rescat.
-
Mòdul 6: Inspecció d'establiments, esdeveniments i instal·lacions per a la prevenció d'incendis i emergències.
-
Mòdul 7: Atenció sanitària inicial en situació d'emergència.
-
Mòdul 8: Suport psicològic en situacions d'emergència.
-
Mòdul 9: Coordinació d'equips i unitats d'emergències.
-
Mòdul 10: Formació i orientació laboral.
FASE 4: Període de pràctiques
Les persones participants hauran de realitzar 1.104 hores de pràctiques al servei efectiu en un parc de bombers designat per la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments.
FASE D`OPOSICIÓ
Cadascun dels exercicis d'aquesta fase son obligatoris i eliminatoris.
Primera prova: test de coneixements (obligatòria i eliminatòria).
Aquesta prova serà qualificada amb 20 punts i consta:
a) Test de coneixements del temari general (obligatori i eliminatori) Aquest exercici consisteix en donar resposta a un qüestionari d’un màxim de 35 preguntes tipus test, relacionades amb les matèries que apareixen en l’annex de les bases (temari de coneixements generals). Cada pregunta tindrà quatre alternatives de resposta de les quals només una serà correcta. Totes les respostes correctes tindran el mateix valor. Les respostes errònies descomptaran ¼ part del valor d’una resposta correcta i les respostes en blanc no restaran puntuació. Aquesta prova és obligatòria i eliminatòria, i es qualificarà de 0 a 5 punts. Quedaran eliminades les persones que no tinguin una puntuació igual o superior a 2,50 punts.
b) Test de coneixements del temari específic (obligatori i eliminatori) Aquest exercici consisteix en donar resposta a un qüestionari d’un màxim de 80 preguntes tipus test, relacionades amb el contingut del temari de l’annex de les bases (temari de coneixements específics). Cada pregunta tindrà quatre alternatives de resposta de les quals només una serà correcta. Totes les respostes correctes tindran el mateix valor. Les respostes errònies descomptaran ¼ part del valor d’una resposta correcta i les respostes en blanc no restaran puntuació. Aquest exercici serà qualificat de 0 a 15 punts. Quedaran eliminades les persones que no tinguin una puntuació igual o superior a 7,50 punts.
Segona prova: prova de coneixements de llengua estrangera (obligatòria i no eliminatòria).
Consistirà a contestar, en un període màxim de 60 minuts, un qüestionari d’un màxim de 50 preguntes tipus test.
Cada pregunta tindrà quatre alternatives de resposta de les quals només una serà correcta. Totes les respostes correctes tindran el mateix valor, les preguntes no contestades no restaran i les respostes errònies descomptaran ¼ part del valor d'una resposta correcta.
Les persones aspirants realitzaran, amb caràcter obligatori i no eliminatori, una prova de coneixements escrits de nivell intermedi B2 de llengua anglesa, alemanya, àrab, francesa, italiana, xinesa o urdú del Marc europeu comú de referència pera les llengües (MECR).
Les persones aspirants podran optar només a una llengua estrangera.
La prova de llengua estrangera serà per defecte de llengua anglesa. Les persones aspirants que vulguin optar per una de les altres llengües, ho hauran de fer en el moment de la presentació de sol·licituds telemàtica de participació, tal com s’indica al punt 1 de l’annex de les bases.
A la llista de persones admeses i excloses s'indicarà la llengua de la qual realitzaran la prova.
Aquesta prova es qualificarà fins a 3 punts.
Tercera prova: prova de coneixements de català (obligatòria i eliminatòria).
Està dividida en dues parts:
- Primera part: s'avaluarà el domini de l'expressió escrita mitjançant la redacció d’un text formal d’unes 180 paraules, i els coneixements de gramàtica i vocabulari, mitjançant exercicis d’ortografia, morfologia, sintaxi i lèxic, adequats al nivell suficiència.
- Segona part: s'avaluarà l'expressió oral per mitjà la lectura en veu alta d'un text i una conversa i/o exposició sobre temes generals d'actualitat.
La durada màxima d’aquest exercici serà de 90 minuts per a la primera part, i de 10 minuts per a la segona part.
Per ser declarat apte en aquest exercici s'ha d'obtenir una puntuació total mínima del 70%, de conformitat amb el Decret 152/2001, de 29 de maig, sobre avaluació i certificació de coneixements de català.
Quedaran exempts de la realització d'aquesta prova les persones aspirants que acreditin per mitjà de documentació acreditativa estar en possessió del certificat de coneixements del nivell exigit de suficiència de llengua catalana certificat C1 (antic Nivell C) o superior de la Direcció General de Política Lingüística o de qualsevol
dels títols, diplomes o certificats que estableix l'Ordre VCP/491/2009, de 12 de novembre, modificada per l'Ordre VCP/233/2010, de 12 d'abril, per la qual es refonen i s'actualitzen els títols, diplomes i certificats equivalents als certificats de coneixements de català de la Direcció General de Política Lingüística. O les que acreditin que han participat i obtingut plaça en processos anteriors de selecció de personal per accedir a l'Administració local o a l'Administració de la Generalitat de Catalunya, en què hi hagués establerta una prova de català del mateix nivell o superior, o que hagin superat la prova esmentada en altres processos de la mateixa oferta pública d'ocupació.
Quarta prova: prova de coneixements de castellà (obligatòria i eliminatòria).
La prova es dividirà en dues parts que consistiran en la realització d’una redacció de 200 paraules com a mínim (primera part), i en el manteniment d’una conversa amb els assessors especialistes que designi el Tribunal (segona part).
El temps per a la realització d’aquesta prova no serà superior a 45 minuts per a la primera part i de 15 minuts per a la segona.
L'exercici de llengua castellana és de caràcter obligatori i eliminatori per a persones participants que no tinguin la nacionalitat espanyola, que no estiguin en possessió d’un certificat conforme han cursat la primària, la secundària i el batxillerat a l’Estat espanyol o diploma d'espanyol nivell intermedi (B2).
Cinquena prova: proves físiques (obligatòria i eliminatòria).
Aquest exercici consistirà en la realització d'un total de cinc proves:
- Dominades (Força de braços).
- Arrossegament de maniquí (Força i potència de braços i cames).
- Course navette (Potència aeròbica màxima).
- Circuit d'agilitat (Agilitat/velocitat)
- Circuit de piscina (Domini del medi aquàtic)
Aquesta prova serà qualificada amb 19 punts, i quedaran eliminades les persones que no tinguin una puntuació igual o superior a 9,50 punts. Cada exercici es valorarà d’acord amb el barem de l'annex de les bases.
Sisena prova: prova pràctica (obligatòria i eliminatòria)
Consisteix en el desenvolupament d’un o més exercicis pràctics que permetin valorar els coneixements tècnics, la utilització adequada dels materials i eines i les destreses bàsiques d’un dels tres àmbits professionals que seguidament es relacionaran:
- Edificació i obra civil.
- Instal·lacions elèctriques.
- Mecànica.
- Sanitari
L’exercici serà qualificat fins a 22 punts, i seran eliminades les persones aspirants que no obtinguin una puntuació mínima d' 11 punts.
Setena prova: proves de personalitat i de competències (obligatòria i eliminatòria).
Aquesta es qualificarà fins a 6 punts. Per tal de superar la prova, la persona aspirant haurà de complir dos requisits:
- Obtenir una puntuació superior a 0 punts en totes les competències.
- Obtenir una puntuació mínima de 3,45 punts en la suma de totes les competències.
Les competències valorades seran les següents:
- Anàlisi i resolució de problemes.
- Orientació a resultats.
- Comprensió de l’organització.
- Orientació al servei ciutadà.
- Aprenentatge permanent.
- Autocontrol i resistència a la pressió.
- Treball en equip i col·laboració.
- Comunicació
- Presa de decisions
- Planificació i organització del treball
Vuitena prova: prova de conducció (obligatòria i eliminatòria).
La prova consistirà en un exercici pràctic de circulació en un circuit urbà, i un exercici de maniobres en un circuit tancat, amb un vehicle pesant.
A l’inici de la prova, la persona aspirant disposarà de 18 punts i segons vagi realitzant el circuit, se li aplicaran les deduccions que s’escaiguin. La puntuació final serà el resultat de restar als 18 punts les penalitzacions corresponents. La persona aspirant que no obtingui una puntuació final igual o superior a 9 punts serà eliminada del procés de selecció.
Novena prova: proves mèdiques (obligatòria i eliminatòria).
Les proves mèdiques seran eliminatòries i les persones aspirants seran declarades aptes o no aptes.
FASE DE CONCURS
La fase de concurs no té caràcter eliminatori. La puntuació màxima assolible en la fase de concurs és de 30 punts.
S’avaluaran els mèrits detallats a les bases de la convocatòria en curs. En resum:
- ESTUDIS ACADÈMICS DE FORMACIÓ PROFESSIONAL (fins a 9 punts). El Tribunal valorarà amb 5,50 punts les titulacions concretes que s'indiquen en l'annex de les bases de la convocatòria en curs de Tècnic/a Superior de Formació Professional i Tècnic/a Especialista (CFGS, FP-2 i/o FP3) o titulacions anteriors declarades equivalents. Per altre banda, el Tribunal valorarà amb 5,50 punts les titulacions de Tècnic/a de Formació Professional i Tècnic/a auxiliar ( CFGM, FP-1), de les famílies professionals o titulacions anteriors declarades equivalents, segons el quadre adjunt de l'annex de les bases de la convocatòria en curs i amb 3,50 punts les titulacions de Tècnic/a de Formació Professional i Tècnic/a auxiliar ( CFGM, FP-1) d'altres famílies professionals vinculades als oficis.
- EXPERIÈNCIA PROFESSIONAL (fins a 12 punts). El Tribunal valorarà fins a 12 punts l'experiència professional assolida en els següents àmbits professionals vinculats amb les funcions a desenvolupar a la categoria de Bomber/a:
- Bomber/a professional (Administració Pública o empreses del sector Públic ). Es valorarà amb 0,10 punts per mes de treball treballat.
- Agent rural. Es valorarà amb 0,06 punts per mes de treball treballat.
- Auxiliar forestal, auxiliar forestal conductor, oficial 1a equip de prevenció activa forestal o tècnic especialista amb adscripció al GRAF de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'incendis i Salvaments del Departament d'Interior de la Generalitat. Es valorarà amb 0,06 punts per mes de treball treballat.
- ALTRES MÈRITS (fins a 9 punts):
- Estar en possessió del carnet o certificat de bussejador a petita profunditat (professional), sempre que aquesta autorització no estigui inclosa en una titulació ja valorada en algun altre apartat. Es valorarà amb 1,50 punts.
- Estar en possessió de la titulació de patró d’embarcacions d’esbarjo o equivalent segons R.D.875/2014. Es valorarà amb 0,50 punt.
- Estar en possessió de formació en llenguatge de signes catalana o espanyola de nivell B1 o superior en centres reconeguts. Es valorarà amb 1 punt.
- Haver publicat documents o guies tècniques relacionades amb els àmbits professions recollits al punt corresponent de les bases. Es valorarà amb 0,20 cada publicació amb un màxim d’ 1 punt.
- Permisos i certificats de conducció (fins a 4 punts): C+E es valorarà en 1 punts. D es valorarà en 0,50 punts. E+D es valorarà en 1 punts. ADR (Transport de Mercaderies Perilloses) es valorarà en 0,50 punts. CAP (Certificat d’aptitud professional) es valorarà en 1 punts (Obligatori per conductors professionals del transport de mercaderies i passatgers. R.D. 284/2021 de 20 d’abril).
- Maneig de grues (fins a 1 punts): Habilitació per grues autopropulsades segons criteris del Real decret 837/2003 (Habilitació tipus A, es valorarà en 0,25 punts i l'habilitació tipus B, es valorarà en 0,50 punts). Certificat d’aptitud pel maneig de grues carregadores (Categoria B - segons norma UNE 58161, es valorarà en 0,25 punts).
FASE DE FORMACIÓ
El curs selectiu és obligatori i eliminatori.
La fase de formació es valorarà fins a 10 punts i consistirà en la superació del curs de Formació d'una durada de 900 hores lectives, a l’Escola de Bombers i Protecció Civil de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC). El contingut del curs, de caràcter obligatori i eliminatori, versarà sobre les matèries i les competències professionals, personals i socials relacionades amb les funcions pròpies de la categoria de bomber/a del cos de Bombers de l’Ajuntament de Barcelona. El curs està dividit en els mòduls següents:
- Mòdul 1: Manteniment i comprovació del funcionament dels mitjans materials emprats en la prevenció de risc.
- Mòdul 2: Vigilància i intervenció operativa en incendis forestals.
- Mòdul 3: Intervenció operativa en extinció d'incendis urbans.
- Mòdul 4: Intervenció operativa en esdeveniments d'origen natural, tecnològic i antròpic.
- Mòdul 5: Intervenció operativa en activitats de salvament i rescat.
- Mòdul 6: Inspecció d'establiments, esdeveniments i instal·lacions per a la prevenció d'incendis i emergències.
- Mòdul 7: Atenció sanitària inicial en situació d'emergència.
- Mòdul 8: Suport psicològic en situacions d'emergència.
- Mòdul 9: Coordinació d'equips i unitats d'emergències.
- Mòdul 10: Formació i orientació laboral.
La seva incorporació com a personal funcionari en pràctiques, coincidirà amb l’inici de l’esmentada acció formativa complementària que caldrà superar.
La valoració d’aquest curs selectiu serà d’apte o no apte. Les persones aspirants que obtinguin la qualificació de no apte/a quedaran excloses del procés selectiu. Durant la fase de formació, les persones aspirants percebran les retribucions bàsiques corresponents al grup C, subgrup C2 i es trobaran en situació d’alta en el Règim General de la Seguretat Social.
FASE DE PRÀCTIQUES
Consisteix en la incorporació progressiva al servei operatiu a traves d'un o mes parcs i/o al Centre de Gestió d’Emergències. Aquesta fase tindrà una durada de fins 6 mesos.
Ver más Información